Tips voor een opgeruimde keuken

Schoonmaaktip

Tips voor een opgeruimde keuken

De keuken is een plek waar we naast pannen, bestek en etenswaren vaak ook andere rommel bewaren. Herken jij het ook? Je keukenkastjes en -lades puilen uit met spullen die er eigenlijk niet thuis horen! Wij hebben daarom een lijst met 7 tips gemaakt die voor een opgeruimde keuken zorgen!

Voeding in je koelkast en vriezer die er al veel te lang ligt

Bekijk eens wat er allemaal in jouw koelkast en vriezer ligt. En hoelang ligt dit er eigenlijk al? Bepaalde voedingsmiddelen kan je namelijk maar voor een beperkte tijd bewaren. Hier vind je een overzicht van hoelang je voedingsmiddelen kan bewaren.

Keukenapparaten die je nooit gebruikt

Welke apparaten staan er momenteel in je keuken? En welke van deze apparaten heb je de afgelopen maanden niet gebruikt? Probeer je eens in te denken of je het apparaat de komende maand gaat gebruiken. Weet je zeker dat het apparaat de komende tijd toch in de kast blijft staan? Maak er dan iemand anders blij mee of geef het aan een goed doel.

Organiseer je la met keukengerei

Koop voor in de keukenla een handige verdeler. Zo zie je gelijk welk keukengerei er in de la ligt. Het handige van deze verdelers is dat je ze kan verstellen naar wens. Dus kies je voor meerdere kleine vakken of juist voor grotere vakken. Deze verdelers zijn verkrijgbaar bij winkels zoals Ikea.

Te veel servies

De kast staat er vaak overvol mee; borden, schalen, glazen en mokken. De verzameling van het servies groeit altijd wel door. Zo hoort een deel van je servies bij de uitzet, je hebt het gekocht als souvenir, gekregen als cadeau of je weet eigenlijk niet meer hoe het in de kast is beland. Het gevolg: het neemt veel ruimte in beslag en bepaalde dingen worden bijna nooit gebruikt. Ga dus goed na wat je nog graag gebruikt en bewaart. Zijn er dingen die je nooit gebruikt van je servies, dan kan je er beter afscheid van nemen. Opgeruimd staat netjes!

Gooi plastic bakjes weg

Plastic bakjes zijn heel handig om voedsel in te bewaren. Maar net als bij het servies, hebben we er vaak toch veel meer in de kast staan dan we gebruiken. Denk er bijvoorbeeld aan: je hebt eten gehaald bij de Chinees. De bakjes die je erbij krijgt worden vaak bewaard en de stapel bakjes blijft groeien. Bekijk welke bakjes je de afgelopen twee maanden hebt gebruikt. Zorg dat je deze bewaart en gooi de rest weg.

Tip: bewaar voedsel uit je voorraadkast in glazen potten (rozijnen, gedroogde pasta, muesli of noten). Naast dat dit er mooier uitziet, zie je ook in één oogopslag wat je nog hebt.

Eten/kruiden die over de datum zijn

Ga als je kastjes en lades met voedingsmiddelen eens na. Liggen er nog pakken, zakjes of bakjes die allang over datum zijn? Dan kan je ze direct weggooien. Opgeruimd staat netjes!

Gooi kleine prulletjes weg

De keukenla wordt vaak gebruikt voor kleine prulletjes zoals pennen, batterijen en elastiekjes. Heb je deze spullen ook echt nodig in je keuken? Of kan je ze misschien beter ergens anders opruimen, zoals in je bureau? Of kunnen ze gewoon weg?