Oops daar zit ie weer, bijna iedereen heeft er dagelijks mee te maken. Vervelende vlekken op je kleding. Sommige vlekken komen vaker voor en de ene vlek is net wat makkelijker te behandelen dan de ander. Daarom hebben wij een lijst gemaakt met veel voorkomende vlekken en hoe deze te behandelen.

Chocolade

Door melk over de chocoladevlek te gieten, kan je de vlek verwijderen. Laat de melk kort intrekken en spoel het daarna uit met koud water. Bij het uitspoelen kan je licht wrijven. Niet te stevig anders wrijf je de chocolade juist dieper in de kleding. Vervolgens was je de kleding op de gebruikelijke manier.

Vetspetters en olijfolie

Vergeten om een schort om te knopen tijdens het eten koken en zit je schone shirt nu onder de vetspetters? Doe dan wat afwasmiddel of groene zeep op een schone doek en dep deze op de vetspetters. Was daarna je kleding in de wasmachine. Een andere manier is om de vlekken royaal te betrooien met talkpoeder. Laat het een nachtje intrekken en was daarna de kleding in de wasmachine.

Kaarsvet

Kaarsvet op je kleding? Leg een stuk keukenrol eroverheen en strijk met een hete strijkbout over het kaarsvet. Het kaarsvet trekt door de hitte in het keukenpapier. Kijk wel uit met tere kleding!

Bloedvlekken

Een verse bloedvlek kan je direct met een spons en koud water verwijderen. Maak het kledingstuk droog met een zachte absorberende badstof handdoek. Indien nodig dit herhalen totdat de bloedvlek is verdwenen. Bij oude bloedvlekken maak je de vlek goed nat met koud water en smeer deze in met groene zeep. Laat dit enige tijd intrekken en was het kledingstuk in de wasmachine.

Verf, modder, gras en voedselvlekken op katoen

Groene zeep of ossengalzeep zijn vaak de oplossing voor deze vlekken. Smeer de zeep over de vlek en doe het kledingstuk direct in de wasmachine. Bij hardnekkige vlekken is het beter de kledingstukken een nachtje opgerold te laten liggen.

Tip: boorden en kragen van overhemden blijven schoon en helder als je ze, voordat je ze wast, inwrijft met wat groene zeep.

Rode wijn vlekken

Strooi er meteen wat zout op. Het zout absorbeert de wijn. Ben je er heel snel bij dan is deppen met een vochtige doek ook al voldoende.

Kauwgom

Op een stukje kauwgom gezeten in de trein? Geen probleem, dit krijg je er zo uit met pindakaas. Wrijf er wat pindakaas op en gooi het kledingstuk in de wasmachine.

Zweetvlekken

Veel mensen hebben er last van: gele vlekken onder je oksel bij lichte kleding. Dit komt vaak door de combi van transpireren en deodorant. Zijn de gele vlekken nog vers, leg het kleding stuk dan met azijn of soda in een emmer met water en laat het weken. Was vervolgens het kledingstuk nog een keer uit.

Melk als wondermiddel

Veel vlekken krijg je met melk uit je kleding. Denk hierbij aan tomatensaus, stiften, bloedvlekken en ga zo maar door. Dep de vlek met melk of laat je kleding weken in het melk en de vlek is weg. Daarna je kleding wel weer even wassen natuurlijk!