Er zijn van die dingen die om onverklaarbare redenen de wereld in geholpen worden en waar we massaal in gaan geloven. Niet onderzocht en niet doordacht, maar door overleveringen is het een eigen leven gaan leiden. Zo zijn er ook in het huishouden een aantal feiten en fabels, wij hebben er een aantal op een rij gezet. Tijd dus om deze fabels in het huishouden te ontkrachten.

De vaat moet je afspoelen na het afwassen

Is niet nodig! Dit scheelt een extra handeling voor degene die de vaat nog met de hand moeten doen. Het is namelijk niet nodig de vaat af te spoelen met ‘schoon’ water. Er blijft namelijk zo weinig afwasmiddel op de vaat achter, dat dit geen schadelijk effect heeft op je gezondheid. Helemaal als je de borden en het bestek afdroogt met een theedoek is het gezondheidsrisico minimaal.

Ook voor mensen met een vaatwasser, is het niet nodig om de vaat eerst af te spoelen met water, alvorens deze in de vaatwasser wordt gezet. Vaatwassers zijn tegenwoordig goed uitgerust en bedoeld om je vaat zo schoon mogelijk te krijgen. Om heel je vaat van tevoren af te wassen, is dus zonde van je tijd én zonde van al die liters water die je erdoor verspilt. Er zijn wel een aantal uitzonderingen bijvoorbeeld bij hardnekkige resten of wanneer je de vaatwasser  nog niet direct aan zet. Dan gaan de etensresten een eigen leven leiden en daar zit niemand op te wachten!

Spaarlampen zijn ook slecht voor het milieu

Gloeilampen zijn massaal vervangen door led- en spaarlampen, maar over spaarlampen gaat ook een grote fabel rond. Het kwik in spaarlampen zou namelijk behoorlijk slecht zijn voor het milieu. Maar dit blijkt niet het geval.

Er zit maar zo weinig kwik in spaarlampen, dat dit nauwelijks slecht is voor het milieu. Daarnaast worden spaarlampen gescheiden bij de inzameling, waardoor het kwik niet vrij komt.

Nog een voordeel van spaarlampen: bij de producten van deze lampen komt er -in tegenstelling tot het maken van andere lampen- geen kwik vrij. Wil je echt goed zijn voor het milieu en toch een beetje licht hebben? Kies dan voor een led-lamp. Deze lampen zijn het minst slecht voor het milieu.

Chloor en bleek ontsmetten

Schoonmaakmiddelen zoals chloor en bleek zijn behoorlijk sterk en agressief, maar echt ontsmetten doen zij niet. Het is dus niet zo dat je een vies schoonmaakdoekje in een bak met chloor of bleek kunt leggen en deze vervolgens vrij is van bacteriën. Wil je een schoonmaakdoek ontsmetten doe dit dan door het doekje te wassen op minimaal 60 graden of doe het doekje een minuut in de magnetron op vol vermogen.

Een schoon huis doet allergieën verdwijnen

Een schoon huis is natuurlijk waar we zelf vaak mee bezig zijn. Het geeft een goed gevoel, het staat netjes en het scheelt de nodige stress en ergernissen in huis. Toch zorgt een schoon huis er niet voor dat je allergieën voor bijvoorbeeld huisstofmijt verdwijnen. Het kan er wel voor zorgen dat je er op dat moment minder last van hebt. Helaas keert de allergie weer terug zodra je in een vieze en stoffige ruimte bent.

Hoe meer schoonmaakmiddel, hoe schoner

Blijkt net als de rest een fabeltje te zijn. Stop dus met overdreven veel schoonmaakmiddel te gebruiken. Naast dat het zonde is van je geld, is het ook nog eens slecht voor het milieu. Een klein scheutje allesreiniger is genoeg om een groot deel van je woning mee schoon te maken.

Nog een klein weetje: de hoeveelheid schuim zegt niets over hoe goed het sopje werkt!.