7 verrassende manieren om baking soda te gebruiken tijdens het schoonmaken

Schoonmaaktip

7 verrassende manieren om baking soda te gebruiken tijdens het schoonmaken

Dat je met baking soda heerlijke koekjes kan maken is bij iedereen wel bekend, maar wist je dat baking soda een super multifunctioneel product is! Naast het bakken van koekjes, is het een perfect middel om mee schoon te maken. Wij zetten hier 7 manieren voor je op een rij om schoon te maken met baking soda.

Verward baking soda niet met schoonmaaksoda (natriumcarbonaat), wat je in de supermarkt kan kopen. Schoonmaaksoda kan je namelijk absoluut niet gebruiken om koekjes mee te bakken! baking soda kan je onder andere kopen bij de natuurwinkel, de apotheek, drogist, Aziatische supermarkten, maar ook in winkels als Holland & Barret (De Tuinen), Dille & Kamille of uiteraard online. Let op! Het is niet geschikt voor aluminium, marmer of poreuze gesteenten en delicate stoffen zoals zijde.

7 verrassende manieren om schoon te maken met baking soda

  • Badkamer schoonmaken: baking soda werkt als een effectief schuurmiddel in de badkamer. Maak je vloer, voegen, wasbak, douce of bad schoon door een beetje baking soda op een natte spons of doek te strooien en in te wrijven. Spoel alles goed na met water en wrijf het droog.
  • Toilet schoonmaken: Strooi 1 koffiekopje met baking soda in het toilet en giet daaroverheen 1 koffiekopje azijn. Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan met een borstel schoon.
  • Zilver poetsen: Maak een pasta van 3 eetlepels baking soda en 1 eetlepel water en gebruik deze pasta met een schone doek om zilver op te poetsen. Spoel het zilverwerk vervolgens goed af met water.
  • Bloedvlekken verwijderen: Laat een opgedroogde bloedvlek een paar uur weken in een bak met koud water en baking soda. Was daarna het kledingstuk mee met de gewone was of was het met de hand.
  • Luchtjes verwijderen: Plaats een geopend pakje baking soda achter in de koelkast om luchtjes te neutraliseren. Vervang het pakje iedere maand met een nieuwe en gebruik de oude om de wc mee schoon te maken. Daarnaast kan je ook baking soda strooien op de bodem van je prullenbak, deze verwijderd alle nare luchtjes.
  • Matras verfrissen: Fris je matras op door er wat baking soda op te strooien, laat het een paar uur erop liggen en zuig het vervolgens op.
  • Tandenborstels schoonmaken: Meng 1/4 kopje water met eenzelfde hoeveelheid baking soda. Zet de borstels erin en laat ze een nacht staan. Spoel ze hierna af en je tandenborstels zijn weer schoon.